Kuchyně a lednička patří už nějaký ten pátek k sobě a určitě to tak ještě dlouho zůstane. Z nenápadného domácího spotřebiče se v krátkém čase stala veledůležitá část domácnosti, mnohdy také objekt našeho největšího zájmu a velmi často zdroj potěšení a prostředek k uspokojení těch nejnižších pudů. Jenže i tady jde pokrok kupředu a na trhu je spousta a spousta druhů lednic. Pro vaši lepší orientaci přinášíme přehled nejčastějších druhů, se kterými se můžete při nákupu setkat.
Vestavěné a volně stojící
Prvotním rozdělením, které bychom měli brát v úvahu, je jestli chceme lednici volně stojící, nebo vestavěnou. Volně stojící lednici můžeme umístit prakticky kdekoliv máme místo, zpravidla bývají objemnější a jejich výběr je mnohem větší. Vestavěné lednice mají svoje místo určené v (obvykle) kuchyňské lince, z tohoto důvodu jsou většinou o něco menší a při jejich výběru jste limitování právě příslušným rozměrem. Na druhou stranu ovšem nevyčnívají do prostoru a působí elegantněji.
Amerika nebo pulťák?
A teď už se můžeme podívat na jednotlivé typy ledniček. Na první pohled mohou vypadat všechny stejně, nebo alespoň podobně, existuje však minimálně pět základních tipů o kterých je dobré vědět.
• Kombinovaná lednice
Klasika mezi ledničkami, evergreen, se kterým se setkáte ve spoustě českých domácností. Jedná se o zařízení, které v sobě kombinuje (odtud název) chladničku a mrazák. Oba prostory jsou od sebe odděleny, přičemž mrazící box bývá zpravidla menší. Tyto lednice jsou tudíž velmi praktické a vyřeší vám jak chlazení, tak skladování potravin pod bodem mrazu.
• Jednodveřová lednice
Toto je varianta kombinované lednice, která je však vybavena (jak opět název napovídá) pouze jedněmi dveřmi, které kryjí jak chladicí prostor, tak mrazák. Tento systém proto není tolik výhodný co do ekonomičnosti provozu kvůli tepelným ztrátám, díky kompaktnějším rozměrům se však můžou lépe hodit pro malé domácnosti.
• Americká lednice
Docela velký hit a oblíbený artikl na tomto poli. Americké lednice jsou velké, jejich poznávacím znamením jsou dvoukřídlé dveře, vejde se toho do nich spousta a proto jsou nejlepší do opravdu velkých kuchyní a pro velmi početné rodiny. Nezřídka jsou také vybaveny výrobníkem ledu a dalšími vychytávkami. S tím vším také ovšem souvisí o poznání vyšší pořizovací cena.
• Mono-klimatická lednice
Lednice s jedním druhem klimatu, čili postrádající mrazák. Těžko říct, jestli se dnes najde někdo, kdo mrazák nepotřebuje, ale některé rodiny si raději pořídí mrazák zvlášť a pro běžné chlazení potravin mají právě jen tento druh ledničky. Svoje využití najdou také v restauracích, barech, obchodech a hospodách, kde je často můžeme vidět v prosklených variantách pro skladování nápojů a potravin.
• Pultová lednice
A konečně, pultové lednice. Malé, ale šikovné. Službu udělají hlavně studentům, starým mládencům, na chalupě a zapomínat nesmíme ani na notoricky známé minibary. Obvykle se nejedná o technicky nejvyspělejší kousky, ale tam kde se nehledí na komfort, ale na úsporu prostoru, tam najdou uplatnění.